12 Potravin, které by neměly chybět ve vaší spíži

Foto: Unsplash

12 Potravin, které by neměly chybět ve vaší spíži

Nemáte čas, ale jste hladoví? Tuto situaci zažíváme čas od času všichni. Někdy je dobré mít potraviny, které vám pomůžou rychle a lahodně uvařit.

1. Tuňák v konzervě

Každá spíž by měla obsahovat pár trvanlivých potravin a konzerv. Tuňák obsahuje omega 3 mastné kyseliny a bílkoviny, proto je vhodné ho doplnit do salátů, omelet nebo si ho dát s chlebem. S tuňákem to však nepřehánějte a vybírejte kvalitní konzervy. Kupříkladu bílý tuňák obsahuje více rtuti, proto se nedoporučuje těhotným a kojícím ženám.

2. Hotové omáčky

Když máte po ruce oblíbenou hotovou omáčku, je příprava rychlých jídel hračka. Brambory, zelenina a kuřecí prsa dostanou lepší chuť s omáčkou posypanou sýrem. Připravte si malou pizzu, dobré těstoviny a další. Vždy si čtěte etikety s výživovými údaji a zjistěte množství kalorií, tuku a sodíku v omáčce. Omáčky můžete vylepšit dalšími bylinkami a zeleninou.

3. Božské brambory

Super zdravé brambory jsou nezbytnou součástí spíže. Mají nízký obsah kalorií a vysoký obsah vlákniny, vitamínů a minerálů. Upečené křupavé sladké brambory můžete posypat skořicí. Pečené hranolky z klasických nebo sladkých brambor jsou lepší než jejich smažené příbuzné. Aby to chutnalo ještě lépe, zapečené brambory doplňte zeleninou, sýrem, kečup, majonézou, hořčicí nebo čímkoli, co máte po ruce.

4. Fazole jako zdroj bílkovin

Ujistěte se, že máte ve spíži dostatek různých druhů fazolí. Ať už sušené, nebo konzervované, fazole jsou levnou alternativou živočišných bílkovin. Jsou také vynikajícím zdrojem vlákniny. Podávejte je jako přílohu nebo je přidávejte do polévek a omáček. Důkladné propláchnutí konzervovaných fazolí může snížit obsah sodíku o 40 %.

5. Ořechové máslo

Je to skvělý zdroj bílkovin a zdravých tuků. Kromě sendvičů si jej zkuste namazat na jablka, banány nebo přidat do kaše. Také ho přidejte do smoothie nebo omáček. Smíchejte ho s horkou vodou a trochou sójové omáčky a získáte chuťově výraznou omáčku na těstoviny nebo salátovou zálivku inspirovanou asijskými zvyklostmi.

6. Těstoviny

Těstoviny jsou oblíbené téměř v každé rodině a hodí se prakticky ke všem druhům masa a zeleniny. Existují různé tvary, velikosti a barvy, které pomáhají zpestřit jídlo. Více vlákniny získáte výběrem celozrnných těstovin nebo těstovin z celozrnných směsí. Těstoviny stačí doplnit masovou omáčkou, pestem nebo obyčejným olivovým olejem a rychlé jídlo je na světe.

7. Olej

Luxusní chuť extra panenského olivového oleje si budete chtít vychutnat, proto ho používejte k přípravě salátů a obilovin. Pokapejte jím těstoviny nebo křupavý chléb s nakrájenými rajčaty a připravte si italskou bruschettu. Na smažení využívejte jiné oleje, protože během tepelné úpravy olivový olej ztrácí své prospěšné látky.

8. Celozrnné dobroty

Hnědá rýže má vysoký obsah vlákniny. Kuskus a bulgur jsou k dispozici také v celozrnných verzích. Tyto univerzální obiloviny doplňují jakékoli maso, ryby, drůbež nebo zeleninu jako hlavní jídlo nebo příloha. Pro bohatší chuť uvařte zrna ve vývaru nebo bujónu a kombinujte je s pestrou zeleninou, ořechy a semínky.

9. Nakládaná rajčata

Mít po ruce nakládaná rajčata, které využijete při přípravě rychlých a zdravých jídel, vám může značně usnadnit život. Rajčata jsou bohatá na lykopen a vitaminy A a C. Hodí se do různých pokrmů a samozřejmě jsou velmi lahodná. Okořeňte je bazalkou a dalšími bylinkami. Používejte je jako rychlou omáčku na pizzu, maso, těstoviny nebo celozrnné výrobky. Vybírejte rajčata bez přidané soli.

10. Přidejte trochu křupavých oříšků

Nepovažujte oříšky jen jako pochoutku u baru nebo k filmu. Je to totiž vynikající zdroj bílkovin, vlákniny, zdravých tuků a dalších živin. Pokud zařadíte ořechy do své každodenní stravy, snižujete si riziko srdečních onemocnění. Ořechy se též dobře kombinují se sladkými i slanými jídly. Nesolené ořechy používejte do teplých nebo studených cereálií nebo jako alternativu masa k těstovinám, obilovinám, salátům nebo zelenině. Jezte je s ovocem nebo jogurtem, v dezertech nebo jako výživnou svačinu.

11. Předchystané vývary či bujóny

V ideálním světě byste měli mít čas na udělání si vlastního vývaru z masa nebo zeleniny. U domácího vývaru si můžete být jistí, že tam nebude nic navíc, množství soli a koření si regulujete sami. Pokud však nemáte dostatek času, kupte si kuřecí, hovězí nebo zeleninový vývar s nízkým obsahem nebo úplně bez soli. Dodá to vašim pokrmům na pestrosti. Použijte ho také jako základ pro rychlou polévku nebo omáčku. Rýže a celozrnné obiloviny mohou mít lepší chuť, pokud se vaří ve vývaru místo ve vodě.

12. Hromada ovoce

Ovoce je bohaté na živiny, antioxidanty, vlákninu a má nízký obsah kalorií. Konzervované ovoce je chutným dezertem, který si můžete dopřát jak samotné, tak s jogurtem, zmrzlinou či s vaflemi. Je to stejně výživné jako čerstvé nebo mražené ovoce, pokud je bez přidaných cukrů a sirupů. Sušené ovoce dodá šmrnc salátům, cereáliím a rybám, skvěle se hodí k ořechům jako dokonalá zdravá svačina.

Zdroje: Slideshow: 12 Pantry Staples You Should Never Run Out Of In: Webmd.com [online]. 9.9.2020 [cit. 29.7.2021]. Dostupné z: https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-pantry-staples?ecd=wnl_day_072521&ctr=wnl-day-072521_lead&mb=I8MmH1ImkvkahC3f6BjwzMoUCMqa%2fgOW9dxUIJFOhLY%3d; Unsplash

0 Komentářů

Napište komentář