5 výhod pití okurkové šťávy a kolik je příliš mnoho

Foto: Unsplash

5 výhod pití okurkové šťávy a kolik je příliš mnoho

Nakládané okurky jsou již dlouho oblíbenou přílohou při grilování na zahradě, ale v dnešní době se do popředí zájmu dostává šťáva z okurek.

Šťáva z okurek je k dostání samostatně jako sportovní nápoj, limonáda, alkoholický nápoj a další a lidé se k ní hlásí kvůli údajným zdravotním přínosům.

"Sportovci mohou používat okurkovou šťávu v domnění, že jim pomůže zlepšit výkon," říká Matthew Black, odborník na výživu z The Ohio State University Wexner Medical Center. "Jiní zase mohou konzumovat okurkovou šťávu v domnění, že pomůže při svalových křečích a kocovině."

Je některý z těchto zdravotních přínosů pravdivý? Měli byste každý den pít šťávu z okurek? Tady je to, co byste měli vědět o výhodách a nevýhodách této slané zelené tekutiny.

Nutriční hodnoty okurky

Nakládané okurky a šťáva z nich obecně obsahují elektrolyt sodík a některé recepty mohou obsahovat i přidané antioxidanty, jako je vitamin C a E, říká Amy Shapiro, RD, zakladatelka společnosti Real Nutrition.

Tyto důležité živiny pocházejí jak z okurek (a dalších bylinek a zeleniny), které výrobci používají k výrobě nakládané zeleniny, tak ze solného nálevu - který obvykle obsahuje směs octa, soli a koření -, v němž se nakládá.

Komerčně vyráběné okurky jsou fermentované jen velmi zřídka, ale pokud si koupíte (nebo vyrobíte) fermentované okurky, mohou obsahovat i probiotika, "dobré bakterie", které podporují zdravá střeva.

Zde jsou uvedeny nutriční údaje pro šťávu z okurek (liší se však v závislosti na receptu a výrobním procesu).

Množství v jedné porci

Denní hodnota v procentech

Kalorie

25

Tuk

0,1 gramu (g)

0%

Sodík

877 miligramů (mg)

37%

Sacharidy (celkem)

5.9 g

2%

Vlákna

0.1 g

N/a

Cukr

5.7 g

N/a

Protein

0.1 g

N/a

Zde je šest způsobů, jak mohou probiotika a další živiny obsažené v okurkové šťávě prospět vašemu zdraví.

1. Příznivě působí na zdraví střev

Ve střevech žije asi bilion bakterií, tzv. střevní mikrobiom. Udržování těchto dobrých bakterií v dobrém stavu může snížit riziko alergií, artritidy a řady dalších onemocnění.

Jedním ze způsobů, jak udržet střevní mikroby v dobrém stavu, je konzumace probiotik neboli dobrých bakterií, které jsou obsaženy například ve fermentované okurkové šťávě.

Malá studie z roku 2021 zjistila, že lidé, kteří jedli stravu s vysokým obsahem fermentovaných potravin, měli rozmanitější střevní mikrobiom a zdravější imunitní systém.

Shapiro proto říká, že "konzumace nakládaných okurek je skvělým způsobem, jak zvýšit populaci mikrobiomu".

Chcete-li zjistit, zda šťáva z okurek obsahuje probiotika, hledejte na etiketě slova "probiotický" nebo "fermentovaný", říká Black.

Jen vězte, že některé společnosti přidávají probiotika až po výrobě šťávy, místo aby je nechaly přirozeně růst během fermentace. Tyto výrobky obvykle obsahují méně probiotických kmenů a pravděpodobně nejsou tak prospěšné, říká Black.

Rychlá rada: Pokud je ocet uveden jako jedna z hlavních složek hned po okurkách a vodě, není vaše nakládaná šťáva fermentovaná a nemá probiotické účinky. Aby byly fermentované výrobky prospěšné pro vaše střeva, neměly by být pasterizovány, což je proces, který ničí všechny bakterie, dobré i špatné.

2. Snižuje svalové křeče

Bylo prokázáno, že šťáva z okurek pomáhá předcházet svalovým křečím u sportovců, pokud je konzumována během tréninku nebo po něm.

Shapiro doporučuje po intenzivním tréninku vypít jednu unci okurkové šťávy, aby se zabránilo křečím. Pokud pravidelně netrénujete, okurková šťáva by mohla pomoci i při svalových křečích, ale u nesportovců nejsou k dispozici žádné výzkumy.

3. Může podpořit hubnutí, ale nedoporučuje se.

Ocet obsažený v mnoha nakládaných šťávách může pomoci při hubnutí protože některé výzkumy ukázaly, že ocet může snižovat chuť k jídlu, říká Black.

Je však třeba si uvědomit tři velké problémy:

4. Snižuje pálení žáhy

Pálení žáhy mohou vyvolávat kyselé potraviny, proto se jim lidé s pálením žáhy mají vyhýbat. Přesto někteří lidé uvádějí, že okurková šťáva, která je velmi kyselá, jim pomáhá zmírnit příznaky, říká Shapiro. Jiným zase příznaky zhoršuje.

"Zdá se, že je to subjektivní," říká. "Neexistuje žádný výzkum, který by se zabýval pálením žáhy."

Pokud to chcete zkusit, dejte si při příznacích jeden panák okurkové šťávy. Pokud se příznaky zhorší, vyzkoušejte některé další prostředky proti pálení žáhy, jako je konzumace zázvoru nebo tekutého aloe vera.

5. Reguluje hladinu cukru v krvi

Výzkum zjistil, že ocet může zlepšit citlivost na inzulín a snížit hladinu cukru v krvi, zejména pokud se užívá s jídly obsahujícími komplexní sacharidy, jako jsou celozrnné výrobky a zelenina. Ocet může také pomoci lidem s druhým typem onemocnění diabetes . regulovat hladinu cukru v krvi.

"Ocet pomáhá zlepšovat inzulínovou reakci, a proto pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi po jídle," říká Shapiro.

Ačkoli neexistují žádné studie týkající se konkrétně nakládané šťávy, nakládaná šťáva, která obsahuje hodně octa (spíše než kvašená nakládaná šťáva), má podle ní pravděpodobně stejný účinek.

Rizika nadměrného pití

Největším rizikem pití nakládané šťávy je konzumace příliš velkého množství sodíku.

Průměrný dospělý člověk by neměl denně přijmout více než 2 300 miligramů sodíku, ale většina Američanů ho přijímá více. Příjem příliš velkého množství sodíku může zvýšit krevní tlak a zvýšit riziko infarktu a mrtvice.

Proto by většina lidí neměla pravidelně konzumovat okurkovou šťávu, říká Black. Patří sem:

Recept na domácí nakládanou šťávu

Snědením celé okurky - nebo okurky nakládačky - získáte více vlákniny a méně sodíku než vypitím přímé šťávy. Pokud vás však zajímá výhradně okurková šťáva, pak je domácí výroba octové šťávy z okurek jednoduchá:

Podle Blacka si můžete doma připravit také kvašené okurky, což je zdravější varianta.

Poučení pro zasvěcené

Ačkoli je šťáva z okurek módní, existuje jen málo důkazů, které by potvrzovaly některé její údajné zdravotní účinky, říká Black.

Šťáva z okurek může pomoci při svalových křečích nebo při stabilizaci hladiny cukru v krvi. Kvašená okurková šťáva může pomoci podpořit zdravý střevní mikrobiom. Protože však okurková šťáva obsahuje velké množství soli, není to zdravá potravina.

"Tyto výrobky obsahují hodně sodíku, proto je používejte střídmě," říká Black. "Přínosy nemusí převážit riziko konzumace vysokého množství sodíku."

Zdroje: insider.com, Unsplash.com

Podobné články

0 Komentářů

Napište komentář