Kde se nejlépe dají korigovat měsíční výdaje? Zkuste to v kuchyni

Foto: Freepik

Kde se nejlépe dají korigovat měsíční výdaje? Zkuste to v kuchyni

Většina našich plateb je prostě daná. Můžete sice změnit dodavatele, operátora, nebo výdaj úplně vyškrtnout a poskytované služby se vzdát, ale nejjednodušší korigovaní měsíčního rozpočtu vidím u jídla.

 

Jaké jsou tedy možnosti?

 

1.     Nákup levných potravin

Nakupování levných potravin je nejsnadnější způsob, jak za jídlo ušetřit. Ovšem zdání může klamat. Cena za jednotku nám pomůže zkontrolovat, zda se nákup opravdu vyplatí. Také je dobré se vždy zamyslet, kolik jídla se dá z vybrané suroviny uvařit. Takový „točeňák“ je bezesporu levný, ale uvaříte z něj více, než například z celého kuřete? Navíc kvalitní potraviny dodají více živin a zasytí na delší dobu, to je také fajn vzít v potaz. Jestli je vaším cílem jíst zdravě, pochutnat si a zároveň ušetřit, chce to komplexnější řešení.

 

2.     Nákup akčního zboží

O něco praktičtější mi přijde nákup akčního zboží. Většina obchodů dnes promuje určité zboží, aby přilákala zákazníky. Pokud si trvanlivé potraviny, které rádi používáte zakoupíte v těchto slevách, dá se ušetřit až několik stovek měsíčně. Kdo má ale čas běhat z jednoho obchodu do druhého a vybírat jen věci z letáku? Řešením je nakoupit si tyto věci vždy do zásoby v takovém množství, aby vydržely do další akce.

 

3.     Vařit ze základních surovin

Dalším způsobem, jak ušetřit, je nekupovat polotovary a pořizovat co nejméně průmyslově upravených potravin. Sice je pak vaření časově náročnější, ale vyplatí se to finančně a ocení to i vaše tělo. Doma se dá opravdu připravit úplně vše od domácího pečiva, přes marmelády, sirupy, knedlíky, omáčky k masu až třeba po paštiky a sýry. Začít ale můžete třeba s vlastnoručně nakrájenou zeleninou do polévky, místo kupovaného zmraženého sáčku. Pokud si tyto výrobky uděláte ve větším množství a přebytky zavaříte nebo zamrazíte, dá se pak vše časově lépe zvládnout.

 

4.     Používání sezónních potravin

Pokud se vám ještě podaří vaše týdenní menu poskládat s co největším obsahem sezónních potravin, zajistíte tak nejen úlevu vaší peněžence, ale budete si moct navíc dopřát kvalitní a tuzemské produkty, které nemusely procestovat před vaší konzumací půl světa.

 

5.     Plánovat

Důležité je plánovat. Připravený jídelníček na nadcházející týden vám pomůže při nákupu. Prvně ho můžete sestavit dle aktuálních finančních možností, ale především ho můžete naplánovat tak, aby jednotlivá jídla dávala smysl a využily se všechny nakoupené potraviny beze zbytků. Například z celého kuřete uděláte vývar, řízky, z vývaru, stehen a křídel kuře na paprice. Pokud by přeci jen nějaký kousek masa zbyl, dá se zdělat na rizoto. Neplatíte za porcování kuřete a máte jídlo na několik dní. Takhle se dá postupovat i u dalších potravin. Společným základem jídla si zjednodušíte vaření. Pokud máte jasný plán a dobrý nákupní seznam, vyhnete se chaotickému běhaní po obchodě a spíše tak nakoupíte jen to, co opravdu potřebujete.

 

Co si budeme povídat. Vždy je něco za něco. Buď to stojí čas, peníze nebo kvalitu. Ideální je, když se to povede vybalancovat tak, abyste měli radost z dobrého nákupu kvalitních surovin a zároveň si pochutnali na opravdu dobrém jídle.

Podobné články

0 Komentářů

Napište komentář