Proč bychom měli přestat pít kravské mléko?

Foto: Freepik

Proč bychom měli přestat pít kravské mléko?

Mlékárenský průmysl již dávno rozšířil myšlenku, že mléko je zcela zdravé, a dokonce že je zásadní součástí vyvážené stravy. Avšak realita je temnější. Mléko bylo spojeno se zvýšeným rizikem rakoviny, srdečními chorobami, obezitou a dalšími závažnými stavy. Způsob, jakým se kravské mléko vyrábí, spolu s náklady na životní prostředí již dlouho skrýval průmyslový záměr, jehož cílem je vytvářet zisky za každou cenu.

Proč je pro nás kravské mléko tak špatné?

Daleko od toho, že je to elixír zdraví nabízený mlékárenským průmyslem, je stále více chápáno, že kravské mléko má mnoho nepříznivých účinků na zdraví. Častá konzumace kravského mléka může podporovat smrtelná onemocnění, zlomeniny kostí, nebo akné. Níže si uvedeme několik běžných dopadů na zdraví souvisejících s častou konzumací kravského mléka.

Laktózová intolerance

Člověk jako jediný živočich pije mléko až do dospělosti a jediný, kdo pije mléko jiného druhu. Stejně jako lidské mléko je určeno výhradně pro kojence, tak to kravské je určeno pro mláďata krav. Z tohoto důvodu má více než 68% lidské populace intoleranci na laktózu. V ČR přibližně 10-15%.

Mnoho studií zjistilo souvislost mezi konzumací mléka a zvýšeným rizikem rakoviny vaječníků.

Člověk trpící laktózovou intolerancí je neschopný trávit laktózu- bílkovinu, která se nachází v mléce. Tito lidé mají totiž nízkou hladinu enzymu zvaný laktáza, který je zodpovědný za štěpení mléčného cukru. Díky tomu se mléčný cukr usazuje ve střevech a kvasí. Lidé pak mají trávicí obtíže jako například bolest břicha nebo plynatost.

Souvisí s obezitou

Vysoká spotřeba mléka byla spojena s obezitou. Jedna studie zjistila, že děti ve školním věku, které konzumovaly tři nebo více sklenic mléka denně, vážily více než jejich vrstevníci, kteří vypili méně mléka. Jiné studie prokázaly vztah mezi estronem a syrovátkovými bílkovinami v mléčných výrobcích a přírůstkem hmotnosti.

Vyšší četnost zlomenin kostí

Na rozdíl od toho, co mlékárenský průmysl již dlouho tvrdí, mléko může zhoršit zdraví kostí a vést ke stavům jako jsou zlomeniny, ačkoli o verdiktu se stále diskutuje. Jedna studie zjistila vyšší výskyt zlomenin u žen, které konzumovaly více než tři sklenice mléka denně. Měli bychom se spíše přiklonit k rostlinným zdrojům vápníku, jako například: špenát, brokolice, kapusta, tofu, ostružiny, mandle nebo chia semínka.

Zvýšený cholesterol

Vzhledem k vysoké hladině nasycených tuků, které jsou v plnotučném mléce, se zvyšuje hladina cholesterolu v krvi, což vede ke zvýšení rizika srdečních onemocnění a mrtvice. Je třeba poznamenat, že rostlinná mléka neobsahují žádný cholesterol, a proto jsou skvělou volbou pro ty, kteří chtějí chránit své srdce.

Zvýšené riziko rakoviny prostaty

Riziko rakoviny prostaty je druhou nejčastější příčinou úmrtí ve Spojených státech a toto riziko se zvyšuje konzumací kravského mléka. Bylo zjištěno, že mléko zvyšuje množení rakovinných buněk. Obézní muži jsou zvláště ohroženi tímto onemocněním.

Akné

Ve vědecké komunitě panuje všeobecná shoda, že konzumace mléčných výrobků dráždí a zhoršuje akné. Výzkum naznačuje, že hormony, které se přirozeně vyskytují v mléce, mohou vyvolat akné. Jako spouštěče mohou také působit umělé růstové hormony podávané krávám ke zvýšení produkce mléka, stejně jako bílkoviny, jako syrovátka a kasein.

Riziko rakoviny vaječníků

Mnoho studií zjistilo souvislost mezi konzumací mléka a zvýšeným rizikem rakoviny vaječníků. Studie publikovaná v roce 2000 naznačuje, že ženy, které konzumovaly dvě nebo více sklenic mléka denně, zaznamenaly zvýšené riziko vzniku onemocnění ve srovnání se ženami, které mléko nepily.

Je kruté pít kravské mléko?

Ze všech druhů živočišného zemědělství patří produkce mléka mezi nejvíce surové. Mnoho lidí dnes nechápe skutečnou podstatu produkce mléka a drží se mlhavé představy, že se krávy vyvinuly tak, aby poskytovaly mléko po celý život, nebo že to mohou dělat pomocí genetické manipulace, aniž by byly těhotné. Drtivá většina mléka spotřebovaného v zemích, jako jsou Spojené státy, pochází z továrních farem- místa, kde je několik stovek až tisíc krav, které jsou po celý svůj život ve stísněných, krytých, většinou špinavých podmínkách. Krávy jsou nejprve uměle oplodněny, už když jim je něco málo přes rok a stejně jako lidé, jejich březost trvá přibližně devět měsíců. Jejich telata jsou jim odebrána buď okamžitě, nebo do 48 hodin po narození. To je pro farmáře velmi výhodné, protože předčasné odtržení telete od krávy, brání mláďatům v pití mléka, což znamená, že farmáři mají více mléka na prodej.

Měli bychom začít místo kravského mléka pít raději to rostlinné?

Pro naše zdraví

Pokud trpíme zažívacími obtížemi nebo jinými příznaky laktózové intolerance, mohlo by vyřazení mléka ze stravy výrazně zlepšit naše celkové zdraví.

Pro životní prostředí

Mléčný průmysl patří k nejvýznamnějším producentům skleníkových plynů. Mohou za to krávy, které produkují velké množství metanu. Takže rozšířený chov krav zhoršuje klimatické změny, na kterých se v první řadě také podílí člověk.

Pro krávy

Protože kravské mléko není pro lidské zdraví nutné, utrpení, které tyto matky-krávy snášejí, nelze eticky ospravedlnit. Jejich těla jsou porušována, jejich svoboda jim je odepřena a jejich mláďata od nich odtržena při narození, jen aby byly zabita krátce poté.

Alternativy kravského mléka

Mandlové mléko

Mandlové mléko se řadí mezi nejoblíbenější rostlinná mléka. Tato nemléčná alternativa se může pochlubit několika přínosy pro zdraví, jako jsou nízkokalorické hodnoty snižující riziko srdečních onemocnění, vyšší obsah vitamínu E a více vápníku.

Kešu mléko

Kešu mléko je oblíbené pro svou krémovou, plnotučnou strukturu ve srovnání s jinými rostlinnými mléky. Kešu mléko je plné živin, které může chránit před demineralizací kostí a může dokonce pomoci podpořit dobré zdraví očí díky antioxidantům, které chrání před poškozením volnými radikály.

Kokosové mléko

Kokosové mléko může mít silnější chuť než jiná mléka, což může být výhodou při vaření nebo dochucování kávy a čaje. Toto ořechové mléko je ctěno pro své protizánětlivé vlastnosti, schopnost posílit imunitní systém díky antiseptickým přísadám a může podpořit zdraví vlasů a pokožky.

Ovesné mléko

Ovesné mléko stoupá na popularitě díky značkám jako třeba Oatly. Společnost obohacuje své mléko o vitamíny včetně B12, které běžně chybí mezi vegany, protože se nejsnadněji získávají ze živočišných produktů. Oatly také obsahuje vysoké hladiny riboflavinu, vápníku, fosforu a vitamínů A a D.

Quinoa mléko

Quinoa, typ celozrnného zrna, o kterém je známo, že je dobrým zdrojem alternativních bílkovin pro ty, kteří dodržují vegetariánskou nebo veganskou stravu. Má také vysoký obsah vlákniny, manganu, železa a kyseliny listové.

Sójové mléko

Sójové mléko je zlatým standardem, pokud jde o mléčné alternativy. Zatímco sója byla předmětem kritiky za obsah estrogenu, novější studie zjistily, že sójové výrobky mají celkově pozitivní dopad na tělo. Sója je bohatá na živiny a je nutričně podobná nízkotučnému kravskému mléku. Nabízí esenciální aminokyseliny, bílkoviny a dobrou rovnováhu sacharidů a tuků.

Zdroje: thehumaneleague.org, freepik.com

Podobné články

0 Komentářů

Napište komentář